Klasinrichting

Klasinrichting.

Freinet heeft in zijn levenswerk een sleutelrol toegekend aan de materiële, technische en opvoedkundige organisatie van klas en school. Zonder goed doorgedachte organisatie, (liefst in samenspraak van leerkracht en leerlingen), hebben de opvoedkundige technieken vaak geen kans op slagen. Een aangepaste, klasinrichting sluit hier uiteraard nauw bij aan met daarbij oog voor een zeer duidelijke structuur (in de vorm van hoeken, opbergruimte, takenborden, werkschema’s, pictogrammen, ...). Deze structuur moet voor de leerlingen in de eerste plaats functioneel zijn, doch zeker ook ordelijk en overzichtelijk voor iedereen. Uiteraard hoort bij een dynamische klaswerking een organisatie en klasinrichting die vlot aanpasbaar zijn.

- Freinetonderwijs is meer dan een optelsom van opvoedkundige en onderwijskundige technieken.

- Op freinetscholen bepalen leerkrachten, leerlingen en ouders samen hoe er op school gewerkt wordt en hoe de school er uitziet.
 
- Leren is actie en interactie. Het is doen, uitproberen, onderzoeken, lezen, vergelijken, ervaren, nadenken en met de groep van gedachten wisselen, waarbij zelfgevonden mogelijkheden in een nieuw verband gezet worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb